top of page
Decorative Books

Çalışma Alanlarım:

Psikoterapi

Psikoterapi, duygusal, psikolojik ve davranışsal sorunları ele almak amacıyla profesyonel bir ruh sağlığı çalışanı olan bir terapist ile yapılan konuşma temelli bir tedavi yöntemidir. Terapi süreci, bireylerin içsel çatışmalarını çözmelerine, ruhsal iyilik hallerini güçlendirmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olur.

Psikoterapi, öz farkındalık geliştirme, duygusal dengeyi sağlama, zihinsel sağlık sorunlarını çözme ve kişisel büyümeyi desteklemeyi hedefler.

Ebeveyn Danışmanlığı

Ebeveynlerin çocuklarının gelişimsel, duygusal ve davranışsal ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmeleri için rehberlik sunan kısa süreli ve yapılandırılmış bir hizmettir. Ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerinde daha güvenli ve sağlıklı bir yol izlemelerini sağlar.

Ebeveynlerin karşılaştıkları zorluklar ve soruları üzerine odaklanır. Danışman, ebeveynlere duygusal destek sağlarken, aynı zamanda pratik stratejiler sunar. 

Perinatal Danışmanlık

Perinatal danışmanlık, hamilelik süreci ve doğum sonrası dönemde anne ve babaların ruhsal ve duygusal iyilik hallerini desteklemeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu danışmanlık, doğum öncesi kaygılar, doğum sonrası depresyon, bağlanma süreçleri gibi konularda rehberlik sağlar.

Anne ve baba adaylarının bu dönemde yaşadığı zorluklar hem duygusal hem de fiziksel olabilir. Perinatal danışmanlık, duygusal dengeyi bulmalarına yardımcı olur, sağlıklı bağlanmayı teşvik eder ve olası ruhsal sağlık sorunları için erken müdahale sağlar.

Süpervizyon

Akademik ve teorik eğitimlerin yanı sıra, klinik becerilerin zaman içinde gelişebilmesi ve daha yetkin bir terapist olma yolunda ilerlemek süpervizyon sürecinden geçmektedir. Klinik süpervizyon, mesleki uygulamaları geliştirmeyi ve desteklemeyi amaçlayan, yapılandırılmış, deneyimli bir terapistin (süpervizör), daha az deneyimli bir uzmana (süpervizyon alan kişi) belirli bir çerçevede rehberlik ettiği süreçtir. Süpervizyon hem teorik bilgi ile pratik deneyimi birleştiren bir öğrenme alanı hem de klinisyenlerin kendi içsel süreçlerini fark etmelerine alan açan bir gelişim fırsatıdır.

Birey Merkezli Terapi Yaklaşımı

Birey merkezli terapi, Carl Rogers tarafından geliştirilen bir terapi yaklaşımıdır. Bu terapi, danışanın kendi içsel kaynaklarını ve potansiyelini keşfetmesini sağlayan, güvenli ve destekleyici bir alan yaratmayı amaçlar. Bireyin kendisini tam anlamıyla kabul etmesi ve içsel çatışmalarını çözmesi için yönlendirici bir rehberlik sunar.​


Birey merkezli terapide, terapist danışanı yargılamadan, empatik bir şekilde dinler. Terapist, danışanın kendi duygu ve düşüncelerine odaklanmasına yardımcı olur ve kendi çözüm yollarını bulmasını destekler. Terapist, güvenli bir ortamda, koşulsuz bir kabul sağlar, böylece danışan kendini özgürce ifade edebilir ve kendini gerçekleştirme potansiyelini fark edebilir.

Birey merkezli terapi, birçok duygusal ve psikolojik soruna çözüm sunabilir. Bunlar arasında:

  • Kaygı

  • Depresyon

  • Çekingenlik, benlik algısı ve özgüven ile ilgili zorluklar

  • İlişki problemleri

  • Stres ve travma sonrası iyileşme

  • Yaşam geçişleri ve kimlik krizleri yer almaktadır.

Dışavurumcu Sanat Terapileri Yaklaşımı

Dışavurumcu sanat terapisi, bireylerin duygularını, düşüncelerini ve iç dünyalarını sözel olmayan yollarla ifade etmelerine yardımcı olan bir terapi yaklaşımıdır.

Resim, seramik, kolaj, hareket, müzik, yazı, şiir ve drama gibi yaratıcı sanat formlarını kullanarak kişilerin kendilerini keşfetmelerini, travmatik deneyimlerini işlemelerini ve psikolojik iyilik hallerini artırmalarını sağlar.

Bireylere içsel dünyalarına yaratıcı yollarla ulaşma imkanı sunarak psikolojik iyileşme sürecini destekleyen güçlü bir yaklaşımdır.

Leather Sofa
My Approach

© 2022 Zeynep Sarıkaya, PhD(A)

bottom of page